Hoe je budget voor het eindejaarsbal beheren

In het eerste jaar keek je nog vol jaloezie naar de laatstejaars die druk bezig waren met de voorbereiding van het eindejaarsbal. Nu is het eindelijk zover en mag jijzelf pronken op dit chique feest. Misschien weet je al jaren hoe je jurk er zal uitzien, hoe je je haar zal laten doen en hoe je make-up er zal uitzien. Stiekem droom je van een chauffeur die je in een limousine komt oppikken en heb je de accessoires die jouw look zullen afmaken al gespot. Waarschijnlijk heb je al die tijd de prijskaartjes bij dit alles vakkundig verbannen uit je gedachten maar nu het feest nadert, moet je de rekening wel onder ogen durven zien. Weinigen kunnen financieel helemaal loos gaan terwijl de merken jou wel willen verleiden met onbetaalbare collectiestukken. Lees even onderstaande tips en hou een mooie herinnering over aan deze prachtige avond in plaats van een financiële kater.

Bepaal lang genoeg op voorhand je budget

Leg een tiental maanden voor het bal een bedrag vast dat je zal besteden aan het eindejaarsbal. Hoop je op een gift van je ouders, spreek ze er dan op tijd over aan want zij zelf zullen er niet snel over beginnen. Waarschijnlijk willen ze het onderling ook nog even bespreken. Is het bedrag niet datgene waar je op gehoopt had, is er nog tijd om zelf fondsen in te zamelen. Je kan het geld dat je krijgt bij Kerst of op je verjaardag opzij leggen of zelf geld verdienen.

Als je geen budget vastlegt, ga je waarschijnlijk een veel te dure jurk kopen en geen geld meer overhouden voor andere kosten die bij een eindejaarsbal horen.

Maak een lijstje

Maak een lijstje met een overzicht van alle kosten die je zal maken. Op het lijstje moeten staan: toegangsticket, jurk, schoenen, juwelen, handtas, diner, vervoer, kapper, make-up, nagels, corsage, foto’s, huidverzorging. Zet helemaal bovenaan het budget dat je in handen hebt en zet vervolgens naast elk onderdeel het bedrag dat je eraan denkt te spenderen. Dit geeft je een houvast als je gaat kopen of bestellen. De kans is groot dat als je alle bedragen optelt, je inziet dat je een veel groter budget nodig zal hebben. Loop nog niet in tranen weg, wij helpen je met enkele trucjes om de rekening fors te verminderen.

De rekening doen kloppen

Velen maken de fout door zich blind te staren op het duurste item dat ze zien. Vaak kan je zo goed als hetzelfde vinden aan de helft van de prijs. Galajurken zijn er aan alle prijzen. De dure vind je het vlotst en hangen overal in de etalagen. Goedkope galajurken zijn even mooi (hou er rekening mee dat je ze niet moet afdragen) en zijn makkelijk te vinden, online bijvoorbeeld bij JJ’s House. Webshops hebben het voordeel dat ze minder kosten maken omdat ze geen winkelruimte in een dure winkelstraat hoeven te huren. Daardoor kunnen ze de prijs drukken. Je vindt er ook schoenen, accessoires… aan een spotprijs.

Kom je er nog niet? Ga dan nog eens door het lijstje en stel jezelf de vraag of je je haar en make-up niet kan laten doen door een vriendin. Voor elk onderdeel op het lijstje bestaat een goedkope oplossing. Die zal het eindejaarsbal zeker tot een even geslaagd feest maken.